“Det er ikke noget, man bare lige gør; melder sig ud af det parti, man har været en del af i fyrre år. Man starter heller ikke bare lige et nyt parti eller et politisk netværk og den samtale, vi har været for længe om at indse, der er brug for. Men man gør det tilsyneladende. Især med Jeppe på holdet. 

Det var ikke ligefrem en del af mine konkrete overvejelser, at jeg skulle være partiformand igen, da jeg forlod Venstre 1. januar 2021. Jeppe havde ellers foreslået det flere gange, men jeg tror, jeg havde en fornemmelse af, at jeg havde udtjent min samfundstjeneste. Da vi begyndte at tale mere konkret om det i begyndelsen af januar det år, var det afgørende for mig, at vi var flere, som troede på projektet. Jeppe gjorde virkelig – og de samtaler vi havde, også dem, der sommetider strakte sig til langt ud på natten, var med til at give mig en fornemmelse af, at vi havde fat i noget, som konkret kunne være et alternativ til den blokpolitik, der alt for længe har gjort dansk politik mere forstilt end forandrende. 

Jeppe og jeg var enige om, at vi skulle i dialog med danskerne. Vi ville – og vil – samtalen. Vores politik grunder i mennesker og deres erfaring, og Jeppe har i høj grad været den, der kunne veksle mange af vores allerførste intentioner til en virkelighed, der betød, at vi faktisk kunne starte den samtale med tusindvis af danskere, selv om der var coronanedlukning, da vi startede Det Politiske Mødested. Vores digitale mødested, som Jeppe etablerede i sene nattetimer, samlede tusindvis af danskere – og det var de snakke, vi havde derinde, der gav os det sidste puf i ryggen til at starte Moderaterne. Det var fra begyndelsen et fælles projekt, og de digitale muligheder, som Jeppe i særdeleshed var god til at tænke ind, gjorde, at det blev et meget stort fællesskab på meget kort tid.

 Jeppe og jeg har grundlæggende den samme tilgang til den politiske virkelighed, vi har indrettet vores samfund på; der er meget, man kan gøre krav på, men også en del, man har pligt til. Jeg værdsætter vores samtaler. De har fra første færd været med til at udfordre og udvikle. Jeppe insisterede på, at jeg var den rigtige til at starte et nyt parti i Danmark – et år senere insisterede jeg på, at han selv blev en af partiets folketingskandidater. Det glæder mig, at han tog imod. Jeppe er en grundlæggende del af Moderaterne, og han er en af dem, tror jeg, som kan bevare den helt afgørende vigtige indstilling til det politiske arbejde; at det skal give mening i virkeligheden – også når det har konsekvenser eller grunder i en sandhed, vi som danskere helst vil undgå. Vi skal forandre for at forbedre. Ikke for at få stemmer. Jeg kan ikke forestille mig, at Jeppe vil gå på kompromis med sine meninger.”

/Lars Løkke Rasmussen