Da corona ramte, panikkede vores magt. Eksperterne var ikke enige om hverken alvorlighed eller recept, men man valgte at lytte ensidigt på nogle få eksperter og skære andre helt fra. Man opdelte samfundet i dem, der gik i takt og dem, der var kritiske. De, der var kritiske, blev på det nærmeste udlagt som landsforræddere. 

Hele det politiske system glemte, hvorfor de var der. At politik handler om at holde øje og finde fælles veje. Mette Frederiksens regering lukkede sig totalt om sig selv – og satte en egenrådig kurs, uden skyggen af hensyn til folkestyret og senere grundloven. 

Vi skal håndtere kriser udefra – og det kan vi! Men vi kan bedst, når der er flere til stede i rummet end dem, der er enige med hinanden på forhånd. Danmark må aldrig ukritisk blive regeret af partisoldater, der ikke tør råbe højt – men skal ledes i uenighed, hvor man taler sig til et kompromis. Jeg er helt med på, at man skulle handle hurtigt. Derfor er der ikke fra min side skyggen af kritik over, at man lukkede landet hurtigt ned. Men at man derefter også lukkede folk ude af samtalen, er udansk og udemokratisk. Så snart der var “ro på” med en nedlukning, skulle man have samlet danskerne om andet end fællessang. Og man skulle tro på, at danskerne grundlæggende godt kunne finde ud af, at passe på hinanden. Vi reagerede faktisk med at håndspritte og bruge mundbind og meget andet, som vi måske ikke engang troede på – men for fællesskabets skyld tog vi ingen chancer. 

Fremfor at tro på folkets fornuft, blev det hele mere og mere regelret og rigidt. Og danskerne kvitterede med at udskamme alle dem, man synes stod for tæt eller dem, der ikke gik med mundbind. Vi blev delt i mange hold og lyttede aldrig til hinanden. Eksperterne blev nøje instrueret før og under pressemøderne, vi glemte nuancerne og vi handlede kun på konklusionerne – som der endda var uenighed om. 

Denne egenrådighed endte med, at Mette Frederiksen og hendes regering tog beslutning om at nedlukke hele minkerhvervet. En total vanvittig beslutning, hvor man end ikke nåede at læse rapporterne eller for den sags skyld læse op på lovgivningen. Hele forløbet efterfølgende har vist en syg regeringsledelse, hvor man i al hast glemte både grundloven og endda sendte SMSer til hinanden i et sprog, som man simpelthen ikke kan eller må regere med i et demokrati. Mette Frederiksen havde inden da allerede udskiftet store dele af centraladministrationen med folk, der var mere ukritiske, hvilket gav os en ledelse uden modspil. Og næsten alle partier stillede sig op bag regeringen og stod som tinsoldater og ventede på hendes næste skræmme-pressemøde. 

Jeg sad og så det hele. 

Og jeg var rystet!

I en krise skal et fundament som grundloven stå sin prøve. Vi har bygget landet op på et fundament, som gør at vi altid kan stå fast i storme og intet vælter. De helt fundamentale love er netop skabt, så ingen i krisetid kan regere uden folkestyret. Det gjorde Mette Frederiksens regering!

Så jeg tog initiativ til at samle folkestyret i en demonstrantion for grundloven. Det blev af medierne kaldt “en traktordemonstration” men det var fordi traktorer fylder mere end mennesker. Vi samlede omkring 10.000 mennesker i København og Århus, tusind trakorer og fiskekuttere på Langelinje. Folk kom fra over 50 erhverv med det samme budskab: Vi hylder grundloven – og den skal holdes. Vi krævede en undersøgelse af Mette Frederiksens regering i forbindelse med minksagen. Og et bredt samarbejde om at løse kriserne. Første del er gennemført og alle forsøger at få det til at “være undersøgt nok”. Men det er det ikke. Rapporten stiller flere spørgsmål end den giver svar – og der er uenighed i juridiske kredse om lovligheden. Når vi taler grundloven – vores fundament – så SKAL vi vende hver en sten. Man må aldrig være i nærheden af at bryde grundloven og enhver tvivl skal undersøges til man er sikre på uskyld. Vi skal fortsat have undersøgt hele minksagen – og i sidste ende måske ende i en rigsret.

INGEN må krænke grundloven og Danmarks fundament. Aldrig!

  1. Karen Thomsen says:

    Hej Jeppe – vil bare sige: hvor er det rart at høre,at nogen havde det på nøjagtig samme måde som en selv, da MF på TV sagde at alle mink skulle aflives. Og når man senere hørte at sagen ikke var grundig nok behandlet. Jeg sad for mig selv, men råbte ud i stuen : det er da løgn… jeg har været så vred lige siden, og har så svært ved at komme over det. Jeg har sket ikke noget at gøre med mink, men har været i landbruget for mange år siden, og ved hvad det betyder når man pludselig ikke bestemmer selv. Så bare tusind tak for at du gør en forskel. Osse derfor jeg har så fandens svær ved at forestille mig at vi skal arbejde sammen med MF. Jeg tror dog I har en kanin i hatten så det ikke sker. Vh Karen

Send en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>